TikTok ble utviklet av Beijing Microbroadcast Vision Technology og lansert i 2016. Det er nå et globalt fenomen innen sosiale medier. Plattformen er kjent for å dele korte videoer og er veldig populær.
Men hvem eier egentlig TikTok? Det drives av det kinesiske selskapet ByteDance. ByteDance ble grunnlagt av Zhang Yiming i 2012.
ByteDance har hovedkvarter i Beijing og har investert mye i veksten sin. De eier også Douyin, den kinesiske versjonen av TikTok. Douyin kom ut i 2016 og har 400 millioner brukere hver dag i Kina.
I 2020 hadde TikTok inntekter på rundt 1,9 milliarder dollar. Appen er lastet ned over tre milliarder ganger. Den var den mest nedlastede appen i USA i 2018.
Til tross for bekymringer om personvern, forblir TikTok en ledende aktør digitalt. Med ByteDance sin støtte, vil TikTok sannsynligvis fortsette å vokse.
TikToks opprinnelse og utvikling
TikTok startet med appen Musical.ly som Alex Zhu og Luyu Yang lanserte. Den var kjent for danse- og lipsync-videoer og ble raskt populær blant unge.
Historien bak Musical.ly
Musical.ly var en kreativ plass for tenåringer som ville lage korte videoer. Plattformen fikk mange brukere raskt. ByteDance kjøpte appen for én milliard dollar i 2017.
Overgangen til TikTok
ByteDance gjorde Musical.ly til TikTok i august 2018. Alle brukerkontoer og videoer flyttet til TikTok. Dette var starten på TikToks reise som et globalt nettverk.
Selskapet ByteDance
ByteDance ble startet av Zhang Yiming i 2012. Det er nå et av de største teknologiselskapene i verden. Selskapets hovedkontor er i Beijing, Kina. Ved å bruke avansert kunstig intelligens, har selskapet endret måten vi deler og ser på innhold. TikTok, kjent som Douyin i Kina, er en av deres mest kjente plattformer.
Grunnleggeren Zhang Yiming
Zhang Yiming ønsket å lage teknologi som gjorde det enklere å finne nyttig innhold globalt. Han grunnla ByteDance med dette målet for øye. Under hans ledelse har selskapet vokst hurtig. I 2020 var det verdsatt til over 100 milliarder dollar.
ByteDances hovedkvarter og oppstart
ByteDance startet sitt eventyr med hovedkontor i Beijing. De har vokst til å bli ledere på digitalt innhold globalt. Selskapet har også bygget datasentre i Europa, inkludert et i Hamar, Norge. Disse sentrene er viktige for å beskytte data fra europeiske brukere. Investeringen for datasenteret i Norge er på 30 milliarder kroner.
ByteDance eies av investeringsfond (60%), grunnleggerne (20%) og ansatte (20%). TikTok er helt eid av ByteDance. De jobber med Oracle for å sikre sikkerheten rundt kildekode og anbefalinger. Selskapet tar også initiativer som Prosjekt Clover for å møte bekymringer om databeskyttelse.
ByteDances tilnærming til datalagring og sikkerhet viser deres engasjement for å beskytte brukerdata. Dette er spesielt viktig i dagens digitale verden.
Er TikTok populært i Norge?
TikTok har blitt veldig populært i Norge siden 2018. Både unge og voksne liker å bruke appen for å uttrykke seg og ha det gøy. Selv om noen er bekymret for personvern, fortsetter TikTok å vokse i Norge.
En artikkel fra Reklamedia forteller at til og med myndighetene i Norge har lagt merke til TikTok. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl har selv en TikTok-konto. Dette viser hvor viktig TikTok har blitt.
Anders Ballangrud fra Datatilsynet snakker om viktigheten av å forstå TikTok. Han sier at plattformen har innstillinger som gjør den tryggere enn mange andre sosiale medier. Brukere kan styre hvem som kan sende dem meldinger og hvor mye tid de bruker på appen.
Helene Kvernaas fra Trickle sier at TikTok ikke er mer risikabelt enn andre sosiale medier. Hun råder folk til å bruke sunn nettvett og holde profilen sin privat.
Norge’s Nasjonale sikkerhetsmyndighet anbefaler å ikke installere TikTok på jobbtelefoner. Dette skyldes bekymringer for personvern og sikkerhet. Andre land og selskaper gir lignende råd.
Til tross for bekymringene, er TikTok en stor hit i Norge. Statistikken viser at mange bruker appen. Men det er viktig å passe på personvernet sitt online.
Kontroverser og bekymringer
TikTok er i søkelyset for ulike grunner. Mange er bekymret for personvern og nasjonal sikkerhet. Debatter har sprunget ut fra selskapets bånd til kinesisk lov.
Personvernproblemer
Europeiske brukeres data kan sendes til Kina, sier TikToks personvernpolicy. Dette kalles «begrenset fjernaksess». Bekymringer vokser rundt hvordan TikTok håndterer privatliv. Appen har møtt forbud og granskninger. Les mer om datahåndteringen her.
Nasjonal sikkerhetsspørsmål
Det er frykt for sikkerheten rundt TikTok. Eierselskapet ByteDance er kinesisk. Noen mener dette kan la kinesiske myndigheter se brukernes data. Dette skaper spenninger. Land vurderer TikToks risiko nøye. Bekymringene styrkes av rapporter om dataaksess i Kina.
Eierskapet til TikTok
TikTok er kjent over hele verden og eies av det kinesiske firmaet ByteDance. ByteDance ble startet i 2012 av Zhang Yiming og Liang Rubo. Disse grunnleggerne har gjort ByteDance til en viktig aktør i tech-verdenen.
Shou Zi Chew har rollen som både administrerende direktør i TikTok og finansdirektør i ByteDance. Han styrer den strategiske kursen for begge selskapene.
I 2020 var det snakk om å selge en del av TikTok til Oracle og Walmart. Dette skjedde fordi president Trump truet med å forby appen i USA. Men avtalen gikk ikke igjennom, og TikTok forble en del av ByteDance. Siden da har ByteDance arbeidet med å løse juridiske og datavernproblemer.
ByteDances investeringer
ByteDance har gjort store investeringer for å vokse. Nylig kjøpte de tilbake egne aksjer. Det antyder at selskapet er verdt rundt 300 milliarder dollar. Dette viser hvor mye de har vokst og hvilken innvirkning de har i teknologiverdenen.
Investeringene til ByteDance har styrket TikToks posisjon og forbedret datasikkerheten. Dette reduserer også risikoene som følger med eierskapet. Du kan lese mer om ByteDance og deres eierskap av TikTok her.